Har du styr på dit sukkerindtag?…
…eller styrer det dig?
Engang for år tilbage var jeg ansat som grafiker I en virksomhed. Der var ikke kantine og jeg var glad for min daglige sandwich, der bestod af Chiabattabrød med ost og skinke og lidt tomat. Men eftermiddagene foran computeren føltes ofte lange. Meget lange. Jeg sad tit med den der tunghed i kroppen, der kan få øjnene til at blive tunge og hovedet til at få lyst til at falde sammen. Jeg blev træt. Og jeg fik lyst til noget lækkert, hvilket kulturen i virksomheden understøttede med rigeligt kage til kaffen, hyggeslikskåle og Netto lige overfor, til når der ikke lige var noget fælles til medarbejderne.
Det der sker i kroppen, når man lader den leve af raffinerede kulhydrater, som dem, der findes i pasta og hvidt brød er, at de lynhurtigt omdannes til sukker, der optages i blodstrømmen og føles som en helt umiddelbar energi booster, men som, fordi kroppen er indrettet til at balancere sig selv, bliver reguleret helt over i den anden grøft, hvor blodsukkerbalancen så ryger ned igen. Men nu ligeså meget for langt ned, som sukkeret fik balancen til at tippe for langt op kort tid forinden.
Og så bliver man træt. Man får også en ubændig trang til at spise og især til at spise flere af de hurtigt omsættelige kulhydrater, som kan få sukkebalancen op igen. Så kører det op og ned og op og ned.
Så hvis man ikke har en bevidsthed om, at holde lidt øje med sin blodsukkerbalance ved at undgå for mange sukkerholdige produkter og raffinerede kulhydrater, kan man lynhurtigt selv skabe en sukkercraving.
Der er nok ikke så mange, der ikke godt ved, at slik og kager er fulde af sukker, og de fleste ved også at hvidt brød og hvid pasta er mindre sundt end de grove udgaver. Men producenterne gør det ikke altid nemt for os, at vælge en blodsukkerbalancerende kost, selv hvis vi formår at lade matadormixen ligge og vælger brødvarianten med fuldkorn.
Det svære kan være at overskue, hvor mange andre produkter, der uden, at vi måske tænker så meget over det, faktisk skjuler en masse sukker eller hurtigt omsættelige kulhydrater, der har samme effekt, som hvis du spiste sukker direkte fra pakken.
Du ved sikkert, at et godt morgenmåltid er godt, men watch out. Du kan uden at tænke over det nemt komme til at fylde din morgen med alt for meget sukker:
Morgenmåltidet
Yoghurt med frugtsmag indeholder både mælkesukker og den sukker frugten er syltet i. Kommer du Mysli på, kan du finde variationer der varierer fra sukkerindholdet i den tilsatte tørrede frugt, til variationer, der er knasende sprøde og propfulde af sukker. Generelt kan du regne med, at sukkerindholdet i mysli og andre morgenmadsprodukter er ret højt. Juice har fået fjernet fibrene, der ellers var i frugten, så der kun er smag og en masse sukker tilbage. Jo mere hvidt melet er i det brød du spiser, jo hurtigere bliver det til sukker i dine blodbaner og syltetøj på brødet topper måltidet med endnu et højt sukkerindholdsprodukt. Drikker du kaffeprodukter på pulver, som cappucino og del slags, er de også fulde af sukker.
Mellemmåltiderne
De fleste mellemmåltider er designet til at give dig et sukkerkick, så hold godt øje med sukkerindholdet også i grove kiks, myslibarer og energibarer. Til mellemmåltidskategorien hører også smoothies, som når du køber dem færdige, sagtens kan skjule et højt sukkerindhold. Hold også øje med tørrede frugter. Tørrede frugter kan have tilsat sukker, selvom sukkerniveauet i sig selv er højt. Tørret frugt har sammen med sukkeret et højt fiberindhold, hvilket kompenserer for det høje sukkerindhold og gør det ok at indtage i mindre mængder. Hvis du arbejder med at slippe sukkerafhængighed, skal du dog passe på med ikke bare at guffe løs af dem.
Hovedmåltiderne
Når det kommer til din frokost og din aftensmad, er det mest de let omsættelige kulhydrater, du skal være opmærksom på. Hvidt brød, hvid pasta og varianter med fuldkorn, hvor fuldkornsniveauet er så lavt, at det næsten er lige meget. Det samme gælder for hvide ris og hvide nudler, der også bliver til hurtigt sukker. Dressinger og sovser er også fulde af sukker, når du køber dem færdigproducerede. Det samme gælder ketchup, barbecuesauce, salatdressing og tomatsovs. Selv en færdigblandet salat, du griber i køledisken, kan altså både have hvid pasta og sukkersødet dressing.
Du skal også være opmærksom på, at produkter, der er angivet med ”ikke tilsat sukker”, stadig godt kan have et højt sukkerindhold. F.eks. produkter, hvor der indgår frugtkoncentrat.
Drikkevarer
Dine drikkevarer, kan også snyde: Købevand med smag, kan indeholde tilsat sukker, ligesom iste og sodavand er proppet med sukker. Saftevand kunne man tro, var bedre at drikke end sodavand, men set på sukkerindholdet er det stort, set ligeså højt. Mælk indeholder sukkerstoffet laktose og også alternativerne til mælk, soya og rismælk kan have sukker tilsat. Alkohol, uanset om det et vin, drinks eller breezers omdannes til sukker i blodet, og er det breezers har de så derudover også et højt sukkerindhold i sodavandsdelen.
Har du besluttet dig for at gøre noget ved dit sukkerindtag er det altså godt at vide, at sukker skjuler sig i mange varianter.
Men hvis du oplever dit sukkerbehov som en craving, kunne du også vælge at arbejde med det. Altså afhængighedsdelen. Sukker har den tricky egenskab, at lidt sukker, giver lyst til mere. Og hvis du oplever at du craver og ikke stopper, når først du er begyndt, eller ikke kan lade være med at tænke på dit næste sukkerfix, så er det tid til at få hjælp. Jeg kan hjælpe dig med at få styr på din sukkerafhængighed ved hjælp af Thetahealing, der går ned i din underbevidsthed og får forløst de overbevisninger, altså de underliggende årsager, der får dig til at bruge sukker uhæmmet. Med thetahealing kan jeg få dig til at slippe sukkertrangen, så du kan få et afbalanceret forhold til sukker, fri for sukkerafhængighed og cravings. Du kan læse mere om min behandling for sukkerafhængighed her: